El vídeo curt vertical ‘Tempus fugit’, dirigit per Ruth Prats, ha estat guardonat amb el primer premi en la primera edició dels Premis TUCA (Turisme, Ciència i Audiovisual). Aquest treball destaca per la seva capacitat de difondre els orígens dels humans al Tarragonès a través del centre d’interpretació Mammuthus a la Canonja, un espai dedicat a la divulgació de les troballes del jaciment del Barranc de la Boella. Els premis, organitzats per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), es van lliurar en una cerimònia celebrada a la Sala Zumzeig de Barcelona, on es van reunir els 13 finalistes.

Aquest concurs, destinat a joves d’entre 18 i 25 anys, premia vídeos curts verticals o shorts d’una durada màxima de 3 minuts, que donen a conèixer espais amb continguts científics capaços de generar interès turístic a Catalunya. A més, fomenta l’ús del català a les principals plataformes digitals, com YouTube, Instagram i TikTok.

El segon premi ha estat per a Maria Val, amb el seu vídeo ‘L’origen del metre’, que explora la relació entre el Castell de Montjuïc i la determinació del metre com a unitat universal de mesura el 1792. El tercer premi ha correspost a Elisabeth Buixadera per ‘La història geològica del Bages’, on s’explora el patrimoni geològic de la comarca.

Els Premis TUCA tenen dotacions econòmiques de 1.500 euros per al primer premi, 1.000 euros per al segon i 500 euros per al tercer. Els vídeos guanyadors, així com la resta de participants, es poden veure a la nova plataforma web de Turisme Científic de l’FCRI.

Aquest certamen busca potenciar la presència del català en l’àmbit de la divulgació científica i, especialment, en l’entorn digital, responent a la necessitat d’enfortir l’ús de la llengua en plataformes on actualment predomina el castellà. Els vídeos han abastat temes tan diversos com la paleontologia, la biologia, la geologia i la història de la ciència.