El conjunt de pintures rupestres de Capçanes, a la comarca del Priorat, daten d’entre 3.000 i 10.000 anys enrere, i són la concentració de jaciments rupestres més gran de tot Catalunya. Formen part de les pintures de l’Arc mediterrani, declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 1998, i sumen, en total, 19 conjunts repartits entre dos barrancs: el de la Vall i Parellada.

 

Una de les representacions més importants que s’hi poden veure és “La matança”, un mural de 27 figures que representen una matança o un sacrifici humà, una raresa a l’art llevantí que fa del conjunt una troballa única. Hi destaca també un gran toro de 54 centímetres, un dels més grans documentats fins avui, així com tres gravats al sostre de l’abric que representen tres cérvols.

Capçanes concentra quasi mig centenar de jaciments d’art rupestre documentat a Catalunya. Els experts cataloguen les seves pintures com un dels descobriments més importants de pintura prehistòrica naturalista de Catalunya, i un document únic per a la investigació, des d’una perspectiva antropològica, social i etnogràfica.

 

Les pintures de l’Arc mediterrani, que s’estén des de Lleida fins a Almeria, es van executar a les darreries del paleolític, fins a l’edat del bronze o del ferro. Les escenes representades són les primeres narracions de la prehistòria europea i expressen idees que fins aleshores eren inexistents: l’home mostra la seva relació amb l’entorn, els vincles amb la natura, les creences i, alhora, manifesta el seu domini i intervenció al medi on viu.

Des del descobriment, el 2006, de les pintures de Capçanes, per part de dos escaladors, el Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament de Capçanes han treballat en la seva documentació, protecció i conservació. L’any 2017 es van obrir al públic els 10 primers jaciments i, actualment, cada primer dissabte de mes, s’ofereixen visites guiades per apropar el patrimoni a tot aquell qui ho desitgi. També s’ofereixen visites per a escolars i grups concertats al llarg de l’any.

 

 

La ruta per descobrir les pintures rupestres és en format excursió suau. Es recomana, però, anar ben calçat i portar aigua i barret si fa calor. En total, són tres hores de recorregut fàcil i apte per a tots els públics.

 

 

Contacte
Visites guiades a càrrec de Còdol cada 1er dissabte de mes
Punt de trobada: Celler cooperatiu de Capçanes
Adreça:Carrer de Llaberia, 9, 43776 Capçanes, Tarragona
Informació i reserves: 977 327 362 | codol@codoleducacio.com