El 2022, Olot inaugurava l’Espai Cràter. Un centre museístic que servia per commemorar el 30è aniversari de l’antic museu dels volcans i evidenciava la voluntat de convertir-se en un referent més que en una excusa a l’hora  de parlar de volcans a Catalunya.


Que Olot és terra de volcans ho sabem tots, però cal anar a l’Espai Cràter per treure’s de sobre alguns prejudicis com per exemple i el més important, que anar a veure un museu és avorrit.
L’Espai Cràter és la mostra perfecte que quan es treballa amb una mirada global i fent equip des de disciplines tan diverses com la vulcanologia, l’arquitectura, el disseny i la gestió cultural el resultat és espectacular. L’edifici de línies rectes, però mai paral·leles, està pensat per fer entendre el visitant, només  trepitjar-lo, que es troba dins d’un volcà, el Puig del Roser. Una descoberta bastant recent, del 2016, fruit de les obres dels jutjats nous a la capital garrotxina.
 
Gaudeix de dues entrades enfonsades que simulen el pas de la colada des de l’interior del volcà. Els colors de la pedra, el ferro i la fusta ens ajuden a mimetitzar-nos amb la zona i provoquen en el visitant aquesta sensació d’estar dins d’un volcà. S’han utilitzat gredes de l’excavació per omplir els murs i paviments de formigó, hi ha parets fetes amb àrid basàltic, etc., que “li donen aquest caire màgic”, en paraules de la responsable de Comunicació, Núria Llop. Grans finestrals situats en zones impossibles il·luminen les sales pensades perquè l’experiència científica del visitant, ja siguin nens, joves o adults, sigui agradable i confortable. Ens expliquen que ofereixen activitats per a famílies i per a escoles, tot i que no deixen de banda els iniciats i experts en vulcanologia.
 
Abans d’entrar a l’exposició, un espai diàfan ens permet veure les diferents sales, totes reben noms relacionats amb els volcans, que s’han creat per abastir l’activitat científica de la zona, tant pròpia com aliena al centre.
 
L’exposició que ha comissariat Joan Martí Molist, director de Geociències Barcelona – CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), s’inicia en una cambra fosca on es projecta un vídeo immersiu que explica la creació del planeta Terra i l’origen de la vida fins que un riu de lava virtual projectat a terra obre les portes del que serà la nau central de l’exposició, la Cambra, simulant la força d’un volcà. Ens dona la benvinguda una sala  amb un talús de greda en obra vista al fons on es projecten les expulsions volcàniques.
 
Al centre de la sala, una gran maqueta de 15 m2 amb un vídeo mapping projectat ens fa un repàs de com es va crear la Garrotxa i com la convivència entre l’ésser humà i els volcans ha estat recurrent al llarg de la història.  “Per fer aquesta maqueta central de la comarca de la Garrotxa amb els volcans de la zona, que fa un repàs de la vida a la Terra des dels seus inicis, hi han treballat 8 persones alhora”, ens deia Xevi Collell, director de l’Espai Cràter.
 
L’envolten diferents espais expositius interactius i innovadors que ens permeten entendre la tipologia dels volcans, com es produeixen les erupcions, els instrumentals dels vulcanòlegs i, fins i tot, la importància dels volcans per a la societat i el medi ambient. En aquest sentit, l’espai expositiu també mostra l’esperit de defensa i de lluita de la societat garrotxina que, amb el lema de “Salvem els volcans”, fa 40 anys, va aconseguir aturar l’explotació de gredes i posterior declaració de la zona com a Parc Natural de la Zona Volcànica.
 
L’Espai Cràter és un edifici sostenible, que utilitza majoritàriament energia geotèrmica. Disposa de 17 pous de 100 m de fondària, i no consumeix cap energia fòssil per al seu funcionament, uns elements que també són visibles des de la sala expositiva i que s’utilitzen en algun dels tallers que ofereixen.
 
En només sis mesos, l’Espai Cràter ha rebut més de 30.000 visitants i es posiciona com un dels museus de ciència de referència a Catalunya i de visita obligada.
 

Per a més informació: https://espaicrater.com